Zašto ne Wikipedija?

Kad netko ima puno godina, sve mu smeta, pa tako i neprestana "popravljanja" sučelja i funkcionalnosti Wikipedije. Umjesto da usliše moje molbe i prestanu "popravljati" nešto što dobro radi, počeli su "popravljati" još agresivnije... I na kraju mi je pukao film: "A zašto bih se stalno nervirao? Neću više uređivati Wikipediju." Jednostavno, zar ne?

Ne baš...

Dugogodišnjim radom na Wikipediji zaradio sam tešku bolest koja se zove "wikiholizam" external link. Što će reći, ne mogu bez Wikipedije. A onda sam dobio ideju: raditi članke lokalno. Ne u wikisintaksi, već u HTML-u. Prednosti ovakvog rada su:

Rezultat te odluke prikazan je na ovoj stranici (klik na poveznicu u sažetku otvara cijeli članak).

Članci su rađeni u stilu članaka na Wikipediji. Praktički se mogu izravno prenijeti na Wikipediju, s eventualnom prilagodbom poveznica u wikisintaksu.

Popis članaka

Naslov - sažetak kB Izrađen
Ptica njihalicaPtica njihalica (en: drinking bird, insatiable bird, dunking bird - ptica koja pije, nezasitna ptica, potapajuća ptica) je mali toplinski stroj koji razliku tlakova pretvara u mehanički rad. Obično je dizajniran kao model ptice i može poslužiti u obrazovne svrhe jer demonstrira nekoliko zakona fizike. 5,5 prosinac 2017.
U pripremi: Bukinist    

Uvjeti uporabe

Ako neki članak ne sadrži klauzulu o uvjetima uporabe, vrijedi ovo općenito pravilo:

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja ovih stranica, osim:

Tekst je dozvoljeno kopirati isključivo na Wikipediju na hrvatskom jeziku, hr.wikipedia.org external link. Izvor/autor može se, ali i ne mora navesti.(*)

Neke slike su sa Zajedničkog poslužitelja (Wikimedia Commons external link) i one se mogu izravno povezati. Ako slike koje sam ja radio nisu na poslužitelju, treba ih tamo postaviti. Kopiranje slika na Zajednički poslužitelj potpuno je slobodno; izvor/autor može se, ali i ne mora navesti.

(*) Na Wikipediji nisam nikad patio od editcountitisa, nije mi bio važan broj članaka i uređivanja. Ova klauzula je dodana da bi Wikipedija dobila članak, koji bi imala da nema "popravljanja".

© Bonč 2018.