Zašto ne Wikipedija?

Kad netko ima puno godina, sve mu smeta, pa tako i neprestana "popravljanja" sučelja i funkcionalnosti Wikipedije. Umjesto da usliše moje molbe i prestanu "popravljati" nešto što dobro radi, počeli su "popravljati" još agresivnije... I na kraju mi je pukao film: "A zašto bih se stalno nervirao? Neću više uređivati Wikipediju." Jednostavno, zar ne?

Ne baš...

Dugogodišnjim radom na Wikipediji zaradio sam tešku bolest koja se zove "wikiholizam" external link. Što će reći, ne mogu bez Wikipedije. A onda sam dobio ideju: raditi članke lokalno. Ne u wikisintaksi, već u HTML-u. Prednosti ovakvog rada su:

Rezultat te odluke prikazan je na ovoj stranici (klik na poveznicu u sažetku otvara cijeli članak).

Članci su rađeni u stilu članaka na Wikipediji. Praktički se mogu izravno prenijeti na Wikipediju, s eventualnom prilagodbom poveznica u wikisintaksu.

Popis članaka

Naslov - sažetak kB Izrađen
Ptica njihalicaPtica njihalica (en: drinking bird, insatiable bird, dunking bird - ptica koja pije, nezasitna ptica, potapajuća ptica) je mali toplinski stroj koji razliku tlakova pretvara u mehanički rad. Obično je dizajniran kao model ptice i može poslužiti u obrazovne svrhe jer demonstrira nekoliko zakona fizike. 5,5 prosinac 2017.
(prebačeno na hr-wp)
Bukinist je trgovac starim knjigama. Pojam potječe od trgovaca antikvarnih knjiga na obali Seine u Parizu, ali je kasnije proširen i na prodavače koji na uličnim štandovima prodaju rabljene i nove knjige te druge publikacije kolekcionarske vrijednosti, kao što su marke, časopisi i plakati.   u izradi
Glosar klasične glazbeDodatak: Glosar klasične glazbe 60 kolovoz 2018.

Uvjeti uporabe

Ako neki članak ne sadrži klauzulu o uvjetima uporabe, vrijedi ovo općenito pravilo:

Tekst sa svih stranica s adrese bonc1.users.sbb.rs slobodan je za kopiranje, bez obveze navođenja izvora ili autora, osim ako uz tekst nije stavljena napomena da je preuzet s Wikipedije, u kom slučaju se Wikipedija treba navesti kao izvor (licencija CC BY-SA 3.0 external link).

Slike (čiji sam ja autor) s adrese bonc1.users.sbb.rs/wp/ kojima su ilustrirani članci slobodne su za kopiranje, bez obveze navođenja izvora ili autora. Za slike sa Zajedničkog poslužitelja (Wikimedia Commons external link) navodi se njihova licencija (ako postoji).