Bukinist

Radovi u tijeku!

Jedan bivši suradnik Wikipedije upravo radi na ovom članku!
Mole se posjetioci da ne kopiraju ovaj članak dok je ova obavijest prisutna.

Disambig.svg Ovo je članak o prodavaču knjiga. Za druga značenja pogledajte bukinist (razdvojba).

Bukinist je trgovac starim knjigama. Pojam potječe od trgovaca antikvarnih knjiga na obali Seine u Parizu, ali je kasnije proširen i na prodavače koji na uličnim štandovima prodaju rabljene i nove knjige te druge publikacije kolekcionarske vrijednosti, kao što su marke, časopisi i plakati.

Sadržaj
 1. Pariški bukinisti
  1. Etimologija
  2. Organizacija
   1. Postavljanje
   2. Izgled
   3. Radno vrijeme
   4. Sadržaj
  3. Povijest
 2. Utjecaj
 3. Izvori

Pariški bukinisti

Raspored bukinista

Broj i raspored bukinista na obalama Seine.

Etimologija

Riječ bukinist potječe iz francuske riječi bouquiniste = knjižar, prema riječi bouquin = knjižica. Prvobitni pojam boucquain vjerojatno je izveden iz flamanske riječi boeckîn i javlja se još 1459. godine, a oblik bouquin se ustalio u 16. stoljeću, koje se uzima kao vrijeme nastanka bukinistike.

Organizacija

Postavljanje

Ukupno 244 štandova bukinista u Parizu raspoređeno je na naspramnim obalama rijeke Seine (slika desno), u dužini 2 km na lijevoj i 1,5 km na desnoj obali. Štandovi su u stvari "zelene kutije" postavljene na parapetima duž kejeva. Strogi gradski propisi Pariza reguliraju izgled, postavljanje i održavanje štandova bukinista, jer se nalaze na području koje je 1991. uvršteno u Unescovu svjetsku baštinu.

Izgled

Prema uredbama gradonačelnika Pariza i gradske uprave iz 1993., 2010. i 2011. godine svaki bukinist može imati najviše 4 kutije, čije su najveće dimenzije 200 × 75 cm, 60 cm visina stranice prema rijeci i 35 cm visine prema keju, te s razmakom među kutijama od 20 cm može zauzeti prostor od najviše 8,60 m. Kutija s otvorenim poklopcem ne smije prijeći visinu od 210 cm. Boja kutija propisana je kao vert wagon (zelena kola), povijesna zelena boja prve metropole, ista kao kod Wallaceovih fontana (javne fontane za piće) i Morrisovih stupova (oglasni stupovi).

Radno vrijeme

Radno vrijeme također je strogo regulirano. Osim za lošeg vremena, štandovi moraju biti otvoreni najmanje 4 dana tjedno, od toga 3 dana na štandu mora biti vlasnik, a u ostale dane može imati zamjenu (suprug, roditelj ili zaposlenik). Dozvoljeni su prekidi u radu zbog održavanja, godišnjeg odmora (do 6 tjedana) i bolovanja (do 3 mjeseca), o čemu vlasnik mora obavijestiti gradsku upravu.

Sadržaj

Sadržaj štanda mogu biti stare knjige i dokumenti, rabljene knjige, stare gravure i eventualno roba koja ilustrira kejeve i bukiniste. Dozvoljena je i prodaja novih knjiga nezavisnih izdavača.

U jednoj od kutija mogu se prodavati stare kovanice, medalje, poštanske marke, razglednice i suveniri Pariza, izbjegavajući predmete bez umjetničke vrijednosti. Zabranjeno je izlaganje i prodaja materijala koji je u suprotnosti s moralom ili javnim poretkom.

Povijest

Tradicija bukinista u Parizu potječe iz 16. stoljeća od putujućih prodavača novina, knjiga, kalendara i raznih brošura. U to je vrijeme razvoj tiskarstva potaknuo trgovinu knjigama, kako u knjižarama, tako i kod malih putujućih dobavljača i prodavača.

Utjecaj

Zatvroreni štandovi

Štandovi bukinista u Nišu izvan radnog vremena.

Priprema za rad

Priprema za rad.


Izvori

 1. Natuknica "bukinist" na Hrvatskoj enciklopediji, www.enciklopedija.hr (pristupljeno: 31. prosinca 2017.)
 2. Natuknica "bouquin2" u rječniku Émile Littré's Dictionnaire de la langue française sa stranice fr.thefreedictionary.com/bouquin (pristupljeno: 2. siječnja 2018.)
 3. Kristin Kusnic Michel, Paris' Riverside Bouquinistes, članak na stranici Rick Steves' Europe (pristupljeno: 11. siječnja 2018.)
 4. Postavljanje štandova bukinista, sažetak propisa i dokumenti za preuzimanje, www.paris.fr (pristupljeno: 22. siječnja 2018.)

Interwiki: bouquinistes (Q2348104)

Bukinist (razdvojba)

Bukinist je trgovac starim knjigama, a može značiti i:

Disambig.svg    Ovo je razdvojbena stranica.
Ona pomaže u orijentaciji tako da popisuje sve stranice koje dijele isti naslov. Ako vas je poveznica iz nekog članka poslala ovamo, možda biste željeli vratiti se i ispraviti je da pokazuje izravno na željenu stranicu.

© Bonč 2018. Sadržaj ove stranice ne smije se kopirati. Za Wikipediju na hrvatskom jeziku, hr.wikipedia.org dozvoljeno je kopiranje čitavog sadržaja, a na Zajednički poslužitelj (Wikimedia Commons) dozvoljeno je kopiranje slika. Kad/ako bude objavljen, sadržaj ćete moći kopirati s Wikipedije na hrvatskom jeziku pod uvjetima licencije CC BY-SA 3.0 (uvjete licencije možete naći na stranici Creative Commons).