Bukinist

Radovi u tijeku!

Jedan bivši suradnik Wikipedije upravo radi na ovom članku!
Mole se posjetioci da ne kopiraju ovaj članak dok je ova obavijest prisutna.

Disambig.svg Ovo je članak o prodavaču knjiga. Za druga značenja pogledajte bukinist (razdvojba).

Bukinist je trgovac starim knjigama. Pojam potječe od trgovaca antikvarnih knjiga na obali Seine u Parizu, ali je kasnije proširen i na prodavače koji na uličnim štandovima prodaju rabljene i nove knjige te druge publikacije kolekcionarske vrijednosti, kao što su marke, časopisi i plakati.

Sadržaj
  1. Pariški bukinisti
    1. Etimologija
    2. Povijest
  2. Utjecaj
  3. Izvori

Pariški bukinisti

Raspored bukinista

Broj i raspored bukinista na obalama Seine.

Etimologija

Riječ bukinist potječe iz francuske riječi bouquiniste = knjižar, prema riječi bouquin = knjižica. Prvobitni pojam boucquain vjerojatno je izveden iz flamanske riječi boeckîn i javlja se još 1459. godine, a oblik bouquin se ustalio u 16. stoljeću, koje se uzima kao vrijeme nastanka bukinistike.

Organizacija

Strogi gradski propisi Pariza reguliraju izgled, postavljanje i održavanje štandova bukinista, jer se nalaze na području koje je 1991. uvršteno u Uneskovu svjetsku baštinu.

Ukupno 244 štandova bukinista u Parizu raspoređeno je na parapetima na naspramnim obalama rijeke Seine (slika desno), u dužini 2 km na lijevoj i 1,5 km na desnoj obali.

Povijest

Tradicija bukinista u Parizu potječe iz 16. stoljeća od putujućih prodavača novina, knjiga, kalendara i raznih brošura. U to je vrijeme razvoj tiskarstva potaknuo trgovinu knjigama, kako u knjižarama, tako i kod malih putujućih dobavljača i prodavača.

Utjecaj

Zatvroreni štandovi

Štandovi bukinista u Nišu izvan radnog vremena.

Priprema za rad

Priprema za rad.


Izvori

  1. Natuknica "bukinist" na Hrvatskoj enciklopediji, www.enciklopedija.hr (pristupljeno: 31. prosinca 2017.)
  2. Natuknica "bouquin2" u rječniku Émile Littré's Dictionnaire de la langue française sa stranice fr.thefreedictionary.com/bouquin (pristupljeno: 2. siječnja 2018.)
  3. Kristin Kusnic Michel, Paris' Riverside Bouquinistes, članak na stranici Rick Steves' Europe (pristupljeno: 11. siječnja 2018.)

Interwiki: bouquinistes (Q2348104)

Bukinist (razdvojba)

Bukinist je trgovac starim knjigama, a može značiti i:

Disambig.svg    Ovo je razdvojbena stranica.
Ona pomaže u orijentaciji tako da popisuje sve stranice koje dijele isti naslov. Ako vas je poveznica iz nekog članka poslala ovamo, možda biste željeli vratiti se i ispraviti je da pokazuje izravno na željenu stranicu.

© Bonč 2018. Sadržaj ove stranice ne smije se kopirati. Za Wikipediju na hrvatskom jeziku, hr.wikipedia.org dozvoljeno je kopiranje čitavog sadržaja, a na Zajednički poslužitelj (Wikimedia Commons) dozvoljeno je kopiranje slika. Kad/ako bude objavljen, sadržaj ćete moći kopirati s Wikipedije na hrvatskom jeziku pod uvjetima licencije CC BY-SA 3.0 (uvjete licencije možete naći na stranici Creative Commons).