Niški simfonijski orkestar

Neslužbeni program

Premijerni koncert

Četvrtak, 07.06.2018. u 20 sati

Sala Niškog simfonijskog orkestra

Svilen Simeonov

Dirigent: Svilen Simeonov

Sanja Jović Đorđević

Solist: Sanja Jović Đorđević, violina

Miloš Mijatović

Solist: Miloš Mijatović, klarinet


Niški simfonijski orkestar

Program:
Nikolaj Rimski-Korsakov Fantazija na srpske teme, op. 6
Nikolaj Rimski-Korsakov Fantazija za violinu i orkestar u h-molu, op. 33
 
  • 1. Allegro moderato - Tranquillo
  • 2. Lento
  • 3. Allegro animato
Ante Grgin Končertino za klarinet i orkestar
Ante Grgin,
Božidar Milošević
Svita "Hameum" za klarinet, violinu i orkestar

O izvođačima:

Svilen Simeonov je bugarski dirigent i klarinetist. Rođen je 1962. godine u Šumenu. Jedan je od najistaknutijih bugarskih dirigenata, s visokom međunarodnom reputacijom. Na Državnoj muzičkoj akademiji "Prof. Pančo Vladigerov" u Sofiji završio je klarinet u klasi profesora Save Dimitrova. Dirigovanje je završio na Akademiji za muzičku, plesnu i likovnu umetnost u Plovdivu i specijalizirao u Beču kod profesora Salvadora Mas Kondea (Salvador Mas Konde). Čest je gostujući dirigent izvan Bugarske, nastupao je s vrhunskim muzičarima u mnogim značajnim svetskim dvoranama, kao što je na primer Berlinska filharmonija. Zapažena izvođenja ima i s Niškim simfonijskim orkestrom, čiji je glavni gostujući dirigent. Osim koncertiranjem, maestro Simeonov aktivno se bavi i pedagoškim radom, vodi majstorske kurseve, a često je pozivan i u žirije na takmičenjima i festivalima širom sveta. Za svoj umetnički rad dobio je mnogobrojne nagrade i priznanja.

Sanja Jović Đorđević, violinistica, rođena je 1984. godine u Tetovu. Završila je školu za mlade talente u Ćupriji, a na Fakultetu umetnosti u Nišu je diplomirala i specijalizirala u klasi profesora Angela Stankova. Usavršavala se kod mnogobrojnih profesora u zemlji i inostranstvu. Imala je brojne zapažene solističke nastupe širom Srbije, ali i u zemljama u okruženju. U Niškom simfonijskom orkestru je na mestu zamenice koncertmajstora.

Miloš Mijatović, klarinetist i pedagog, rođen je 1982.godine u Nišu. Diplomirao je 2006. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Nikole Srdića i Aleksandra Tasića. Specijalističke studije završio je 2012. na Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi profesora Ante Grgina. Usavršavao se kod profesora Ernesta Molinarija u Gracu, Majkla Kolinsa (Michael Collins ) u Londonu i Jehude Gilada (Yehuda Gilad) u Štokholmu. Član je Međunarodnog udruženja klarinetista u Americi (ICA) i Evropskog udruženja klarinetista (ECA) u Švajcarskoj. Vanredni je profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Niški simfonijski orkestar osnovan je 1952. godine pod imenom "Simfonijski orkestar Radio Niša" i od tada jedna je od najznačajnijih institucija kulture u Srbiji. Sarađivao je s mnogobrojnim vodećim umetnicima iz zemlje i inostranstva. Nastupao je širom Evrope, kao i na značajnijim festivalima, na primer na Dubrovačkim letnjim igrama, Mokranjčevim danima u Negotinu i festivalu Olympus u Grčkoj. NSO je osnivač i organizator Niških muzičkih svečanosti (NIMUS), značajnog festivala s 30-godišnjom tradicijom. Za svoj rad Orkestar je dobio više nagrada i priznanja.

Kompozitori i dela

Nikolaj Rimski-Korsakov (Николай Римский-Корсаков; Tihvin, 18.03.1844. - Ljubensk, 21.06.1908.) bio je ruski kompozitor, dirigent i pedagog iz perioda romantizma. Temeljno muzičko obrazovanje stekao je u Sankt Peterburgu dok je bio na školovanju u vojno-pomorskoj školi. Još dok je bio u mornaričkoj službi prihvatio je mesto profesora kompozicije i instrumentacije na Petrogradskom konzervatoriju. Poznatiji učenici bili su mu Glazunov, Respigi, Prokofjev i Stravinski. Napisao je dva priručnika, o harmoniji i orkestraciji. Kao pripadnik "Velike petorke" negovao je ruski nacionalni stil. Napisao je oko 130 dela, od kojih su najznačajnije opere (15), iako je poznatiji po simfonijskim delima. Osim toga komponovao je kamernu muziku i pesme. Najpopularnija dela su mu simfonijska svita "Šeherezada" , "Španski kapričo", "Uskršnja uvertira", te opere "Snežana", "Sadko" i "Zlatni petlić". Dovršio je Borodinovu operu "Knez Igor" (s Glazunovim), "Hovanščinu" i "Borisa Godunova" Musorgskoga, kao i dela drugih kompozitora. Kao dirigent izvodio je svoja i dela ruskih kompozitora širom Evrope.

 • Fantazija na srpske teme u D-duru, op. 6

Mili Balakirjev je Rimski-Korsakovu predstavio srpske teme na osnovu kojih je Rimski-Korsakov napisao Fantaziju na srpske teme (Фантазия на сербские темы; poznata i kao Srpska fantazija, Сербская Фантазия). Premijerno je izvedena na koncertu pan-slovenske muzike 24.05.1867. u Sankt Peterburgu.

Prva sekcija je bazirana na melanholičnoj melodiji prve teme koju počinju horne i ponavljaju gudači. Oboe uvode sporednu temu koja se s prvom izmenjuje u različitom raspoloženju. Druga sekcija je živahni ples. Teme iz obe sekcije se prepliću i ponovo javljaju u nastavku u nekoliko oblika. U finalu prvu temu preuzimaju limeni duvači, praćeni krešendom plesne teme koja vrhunac postiže pri kraju.

Trajanje fantazije je oko 7 minuta.

 • Koncertna fantazija na dve ruske teme za violinu i orkestar u h-molu, op. 33

Fantazija je objavljena u Lajpcigu 1887. godine. Napisana je na osnovu dve ruske narodne pesme, "Umorna sam od noći" i "Devojka je pošla u šumarak". (Nažalost, nema više detalja.)

Trajanje fantazije je oko 15 minuta.

Ante Grgin, klarinetist, kompozitor i pedagog rođen je 03.12.1945. u Kaštelu Novom. Srednju muzičku školu završio je u Splitu u klasi profesora Josipa Biskupovića. Na Muzičkoj akademiji u Beogradu u klasi profesora Brune Bruna diplomirao je 1969. godine, a poslediplomske studije završio je 1972.godine. Bio je stalni član Beogradske filharmonije, ali je nastupao i kao solist s mnogim drugim orkestrima u zemlji i inostranstvu. Kao profesor, odgojio je brojne zapažene klarinetiste na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i Fakultetu umetnosti u Nišu. Uz izvođački i pedagoški rad bavio se i komponovanjem. Njegov opus obuhvata preko 40 kompozicija, najčešće kamerna i koncertantna dela za klarinet, ali i za druge instrumente (violinu, klavir). Napisao je i sonate za sve duvačke instrumente.

 • Končertino za klarinet i orkestar

(Nažalost, nema detalja.)

 • Svita "Hameum" za klarinet, violinu i orkestar

Svitu su 1995. napisali Ante Grgin i Boki Milošević. Trajanje svite je oko 9 minuta. (Nažalost, nema više detalja.)

Božidar "Boki" Milošević (Prokuplje, 31.12.1931. - Beograd, 15.04.2018.) bio je klarinetist, kompozitor i pedagog. Sam je učio da svira klarinet, a prelaskom u Beograd završava muzičku školu "Josip Slavenski" (1956). Na Muzičkoj akademiji diplomira (1960, s prvom generacijom klarinetista) i magistrira (1963.) u klasi profesora Brune Bruna. Bio je profesor u muzičkoj školi "Josip Slavenski" i član Beogradske filharmonije, ali je u narodu zapamćen prvenstveno kao izvođač i kompozitor narodne muzike i kao šef Narodnog orkestra RTS-a.

Trivia & Varia

• "Velika petorka" (Могучая кучка - "Moćna gomilica"; "Ruska petorica"; "Balakirjevski kružok") naziv je grupe mladih kompozitora koja je bila aktivna u Sankt Peterburgu od 1856. do 1870. godine. Sačinjavali su je kompozitori "nižeg staleža", "amateri" (za razliku od "elitnih" kompozitora koji su završili konzervatorij, kao npr. Čajkovski): osnivač grupe Mili Balakirjev (Милий Балакирев, 25 godina), Aleksandar Borodin (lekar, 28), Nikolaj Rimski-Korsakov (oficir, 18), Modest Musorgski (vojnik, 23) i Cezar Kjui (Цезарь Кюи, oficir, 27). Cilj grupe bio je komponovanje muzike s korenima u ruskom folkloru umesto oslanjanja na evropsku tradiciju.

• U ovom programu su ređe izvođena dela, tako da na Internetu ima vrlo malo podataka o njima. Podatke koje sam našao sam sažeo i izložio, neproverene podatke sam izostavio. Slabo muzičko obrazovanje ne dozvoljava mi analizu dela, tako da su dela bez detaljnog opisa. U svakom slučaju, predstavljanje ovih dela je dobar potez NSO-a - ja sam uživao preslušavajući ih dok sam radio program, a verujem da ćemo i svi mi na koncertu.

♦ Manje poznati pojmovi iz programa nalaze se na stranici Glosar klasične muzike.

Izvori:

de.wikipedia.org

en.wikipedia.org

imslp.org

sr.wikipedia.org

www.artf.ni.ac.rs

www.enciklopedija.hr

www.npao.ni.ac.rs


Autor ove stranice obično na koncertu podeli desetak primeraka programa - gornji program pripremljen za štampu se nalazi u ovom fajlu pdf, pa ga po želji možete i sami odštampati.

Odricanje od odgovornosti (Disclaimer):

Ovo nije službena stranica Niškog simfonijskog orkestra, Niški simfonijski orkestar nije uključen u njenu izradu i sadržaj ne predstavlja stav Orkestra.

Službena stranica Niškog simfonijskog orkestra je na adresi www.simfonijski.comexternal link.

Podaci s ove stranice su informativnog karaktera i koristite ih na svoju odgovornost. Autor ne snosi nikakvu odgovornost za tačnost ni za posledice nastale korišćenjem objavljenih informacija.