Vodič kroz programe koncerata

Na podstranicama u meniju "KONCERTI" nalaze se neslužbeni programi (vodiči kroz programe) prošlih koncerata na kojima sam bio i budućih na koje planiram ići. Najčešće su to koncerti Niškog simfonijskog orkestra, pa su tu i komentari na njihove službene programe objavljene u štampanom ili elektronskom obliku.

Nisu obrađeni svi održani koncerti - programe obrađujem selektivno, odnosno pripremam za koncerte na koje idem.

O nastanku ovih stranica

Ukratko: razlog je vlastito obrazovanje.

"Uči ti, uči ti i samo uči ti - reče Lenji N."

Moje se muzičko obrazovanje svodi na gudalo (srećom malo, violinsko face-wink) kojim me je nastavnik u osnovnoj školi mlatio po glavi - znam naređati note po lestvici, i to je otprilike sve što sam poneo iz škole. Dakle, muzički sam neobrazovan. Međutim, od malena, a intenzivnije od srednje škole slušam džez i klasiku, pa sam se za 50-ak godina od tada donekle i upoznao s mnogim delima iz oba žanra. "Mnoga dela" su ipak zanemariv deo u odnosu na celokupan opus, i klasike i džeza. Iz tolikog opusa čak ni muzički stručnjaci nemaju i ne mogu imati sve u malom prstu - na primer, samo je Mocart napisao oko 850 dela, a koliko ima kompozitora, poznatih ili manje poznatih... Jednog dela te nepismenosti (imena kompozitora i njihovih dela) sam postao svestan tek otkrivanjem radio-stanice Radio Swiss Classic*, a drugog dela (teorija i muzički pojmovi) kad sam pokušao uraditi dodatak programu Niškog simfonijskog orkestra za koncert od 14.12.2017.

Na koncert klasične muzike možete otići potpuno nepripremljeni i u većini slučajeva nećete pogrešiti. Ne morate znati šta slušate ako to lepo zvuči. A s druge, pak, strane, ne volim mačku u džaku, a verovatno nisam jedini, jer inače ne bi uz ulaznice davali programe.

Šta je meni smetalo u programu koji sam dobio za koncert Niškog simfonijskog orkestra od 14.12.2017? Siromašna izrada na običnom listu papira (presavijen A4) bila bi opravdana da program sadrži adekvatne informacije. Prva mi je pala u oko greška u imenu dirigenta, a zatim na obe unutrašnje stranice mašinski prevod detaljnih biografija dirigenta i pijaniste. Druga smetnja je moje spomenuto neobrazovanje: na poslednjoj stranici tri dela o kojima do tada praktično nisam znao ništa. Za kompozitore Gluka, Mendelsona i Bramsa sam naravno čuo (ko nije?, možda Palma? external video), ali nije naodmet i za njih napisati neki detalj.

Na moju primedbu o neažurnosti web-stranice NSO-a, ona je privremeno bila ugašena, pa sam stoga na ovu stranicu stavio program, da se makar nešto nađe na internetu o predstojećem koncertu. Primedba o sadržaju programa nije uvažena, a kako je taj program izgledao facepalm možete videti na arhiviranoj stranici. Autor ove stranice ne snosi odgovornost za posledice vaše reakcije!

I tako, proveo sam brojne prijatne sate preslušavajući razna izvođenja sva tri dela, usput se upoznavajući s njihovim karakteristikama. A na osnovu tih preslušavanja mogu reći da me je NSO prijatno iznenadio svojim izvođenjem!

U programu Novogodišnjeg koncerta javljaju se manje poznati autori, dela i termini, pa sam tu proveo više vremena na učenju. Samo mali deo je stao u program, jer sam hteo da bude formata kao program NSO-a. Nekoliko primeraka sam odštampao i podelio svojim prijateljima i nasumično nekim posetiocima koncerata. Kako je jedan od tih programa izgledao možete videti ovde pdf i po želji ga odštampati.

Sistematizacija na ovoj stranici poslužila mi je za "utvrđivanje gradiva". Moj cilj je ostvaren - proširio sam svoje znanje i pritom uživao. A ako su izložene informacije još nekom pomogle u praćenju koncerata, tim bolje. Svakako, "održavaću kondiciju" i za buduće koncerte, ali to zavisi od toga hoću li na vreme dobiti program...

Odricanje od odgovornosti (Disclaimer):

Ovo nije službena stranica Niškog simfonijskog orkestra, Niški simfonijski orkestar nije uključen u njenu izradu i sadržaj ne predstavlja stav Orkestra.

Službena stranica Niškog simfonijskog orkestra je na adresi www.simfonijski.com external link.

Podaci s ove stranice su informativnog karaktera i koristite ih na svoju odgovornost. Autor ne snosi nikakvu odgovornost za tačnost ni za posledice nastale korišćenjem objavljenih informacija.