Komentari na objavljene programe Niškog simfonijskog orkestra

Sadržaj:

O programu za 14.12.2017. koji su na ulazu dobili gledaoci

Za ulaznicu od 400 dinara ne može se očekivati bolji program od jednog lista papira formata A4. I ta skromnost je u redu. Međutim, sadržaj programa morao je biti bolje urađen: sramota je da je ime zvezde večeri napisano pogrešno (umesto Ulrih stoji Urlih, skoro kao Urlik), a da je prevod biografijâ radila mašina (Google translate ili slična).

Ovo su slike programa koji je deljen posetiocima na dan koncerta:

Urlik! nema gi padeži?
gostujući dirigent za pozornicu??
za 24 godine dobro je naučio!
Original je: Vademecum del pianista da camera
(Priručnik kamernog pijaniste)
ovo je jedina popravljena stranica

Nisam označavao sve greške u "prevođenju" i greške "u niški padeži". Ako vas zanimaju detalji, ovo su verujem (nisam informaciju dobio od NSO-a) stranice s kojih je korišćen tekst: ulrich-backofen.de external link (arhiva na web.archive.org) i www.operamusica.com external link; kopirajte tekst s tih stranica i ubacite ih u Google Translate external link, kladim se da ćete dobiti isto ili vrlo slično "prevodu" s gornjih slika ili reklami na fb external link.

Radnu verziju tog programa dobio sam desetak dana pre koncerta i organizatoru Nikoli sam napomenuo netačnosti u programu i ponudio pomoć. Odbio je pomoć, jer, parafraziram: imamo ko to radi i program je već ispravljen. Rezultat se vidi. Dobio sam kasnije i radnu verziju novogodišnjeg koncerta, a na primedbe oko njegove tačnosti Nikola mi je rekao (skoro odbrusio) nije to taj (bez detalja, verovatno sam već postao persona non grata). Svejedno, po tom programu radim pripremu programa. Sačuvaću ga pa uporediti s onim koji ću uzeti na dan koncerta... možda i nije to taj.

Kad kupujem nešto u samoposluzi, na ambalaži pogledam šta sadrži. Ambalaža su u ovom slučaju plakat i program. Pre koncerta želim znati šta ću slušati, pa i prikladno se pripremiti ako mi dela nisu, ili su mi manje poznata. Na primer, svi su čuli za Verdija, ali za Imrea Kalmana ne verujem baš, jer je u ("nije to taj") programu naveden kao "E. Klaman" (ista permutacija kao kod Ulriha). Za Endrjua Lojda Vebera svakako ste čuli? Ja moram priznati da nisam, pogotovo ne pod imenom kako je naveden u programu, A.L.Webber. Za njegovu pesmu Memory jesam, javlja se u filmu "Goli pištolj" :)

O službenoj web stranici

Pitam (se) čemu služi službena stranica Orkestra external link? Rekao bih: da programeri pokažu svoje umeće stvaranja animacija. Mora se priznati da su stranice po najnovijoj modi, šarene, animacije idu glatko... Ali kad želite videti program koncerta koji je u najavi...

U prethodnoj verziji ove stranice napisao sam da nedostaje detaljan program novogodišnjeg koncerta. Meni i dalje nedostaje kad stranicu otvaram na računaru (IE). Ta bi dezinformacija ostala da mi kći nije skrenula pažnju na prikazivanje za mobilne uređaje. U mom telefonu (Android 4.0.4) otvara se detaljni program, ali se neka slova pokazuju kao upitnici ili kvadratići, pa mi je kći poslala sliku sa svog iPada (slika levo).

Nije to taj je ipak taj! Pa uporedite ovaj program s donje slike s mojim programom... Ipak nisam ja jedini kome nedostaje obrazovanje.

Nekako sam i u IE-u uspeo da otvorim program (gornja desna slika). Pa mi na pamet padaju dva scenarija:

  1. Milena Injac je krivotvorila diplomu da se zaposli na FU? Na stranici Fakulteta piše da je 2015. doktorirala.
  2. Program NSO-a je narodski rečeno "rađen preko k****".

Sami odaberite verovatniji scenarij.

Obratite pažnju na jednostavnu konvenciju u "mom" programu: strani nazivi ili citati su u kurzivu (osim imena). Isto bi bilo naravno da sam pisao na ćirilici. (Odstupanje od Pravopisa su godine s tačkom ispred drugog znaka interpunkcije.)

I u programu od 14.12. i u ovom za 22.12. na unutrašnjim stranicama navedene su detaljne biografije izvođača. Po meni je to nepotrebno - nećemo ih ženiti/udavati. Dovoljno je istaknuti značajniji doprinos, a eventualno uputiti čitaoce na mesto gde mogu saznati detalje. Svoje programe radim rukovodeći se time.

Kako se ovde radi o programu Niškog simfonijskog orkestra, svakako je dozvoljeno, a iz priloženog i poželjno kopiranje s ovih stranica. Već pri prvoj poseti, u prostorijama NSO-a, ponudio sam pomoć oko izrade programa. Pomoć nudim i dalje: potpuno besplatno, volonterski kao što sam radio na Wikipediji. Ne tražim ni besplatne ulaznice, čak ni penzionerski popust nisam koristio, niti ga mislim koristiti. Takođe, nije mi namera uzimati nečije radno mesto, ako se toga boje direktor i organizator.

Profesionalci

U vezi gornjih primedbi, u više razgovora u NSO-u organizator Nikola Petrović uporno mi je ponavljao da "programe rade profesionalci, ti si amater" i da se moje primedbe i predlozi ne mogu primeniti. A kako to rade profesionalci možete videti gore, a i na donjoj slici sa službene stranice za koncert od 25.01.2018.

nso20180125

I nakon mojih primedbi, NSO na službenoj stranici i dalje metodom "copy&paste" objavljuje netačne podatke, pa je Milena Injac opet na doktorskim studijama. A taj sam podatak proverio iz prve ruke: u pauzi koncerta "Mladi talenti" sam razgovarao s gospođom Injac i potvrdila je podatak da je diplomirala 2015.godine!

Iako je Kristijan Vučković i ranije nastupao u NSO-u i postoje slike s tih koncerata, profesionalci se nisu potrudili pronaći ih, već su "iskopali" neku sliku iz osnovne škole.

Ne mogu verovati: profesionalci nemaju programe za proveru pisanja??? Na slici je nekoliko pravopisnih grešaka koje je prepoznao LibreOfficeexternal link.

Profesionalci trče počasni krug

Ova slika je sa službene stranice Niškog simfonijskog orkestra, iz najave za koncert od 22.02.2018.

nso20180222

Mislim da slika govori sve ono što sam već gore napisao odnosu profesionalaca prema poslu.

Preživeo sam, ali pidžama ...

Slike sleva su snimci ekrana na kojima je program za 17.05.2018. koji je objavljen na službenoj stranici NSO-a.

Biseri na levoj slici (studenti i profesori studiraju zajedno...) su priprema za desnu sliku. Ali, kad sam ja prvi put otvorio stranicu, nisam bio pripremljen, i kad sam pročitao da je Maldžanska "diplomirala kao medicinski lekar", a zatim i "povremeno se vežbala kao lekar", od silnog smeha zamalo nisam pao sa stolice! Srećom sam se zadržao, ali mi je cigareta pala u krilo i žar je progoreo pidžamu (dečji dodatak ostao je čitav). U NSO-u mi nisu prihvatili zahtev za nadoknadu štete, iako na službenoj stranici ne postoji klauzula o odricanju od odgovornosti. No dobro, može se to gledati i s vedrije strane: šteta nije velika, a kako se radi o letnjoj pidžami, sad ima prirodnu luftiraciju face-wink

Savet za ubuduće: ako otvarate službene stranice Orkestra, maknite sve opasne predmete van domašaja i čvrsto se držite!

Profesionalci se ne seju, sami niču

Na NSO-ovoj stranici na Fejzbuku (čuli ste za jednačenje suglasnika u srpskom jeziku?) se vijori snimak priloga Niške televizije o koncertu od 17.05.2018. godine. To bi kao trebala biti pohvala??? Osim što je audio snimak loš, materijal je loše montiran, pa gledaoci vataju zjala (i čupaju im krilca) dok ide muzika. Taj snimak možete pogledati prateći ovu poveznicu external video - obratite pažnju na profesionalnu najavu sledećeg koncerta (počev od 2'10" na snimku): "...u čast 160 godina rođenja Đakomo Pučinija", "...biće dela Verdija i Leona Kavala". facepalm

(Za one koji slabije poznaju muziku ili srpski jezik i pitaju se šta je čudno u navodima: u muškom rodu se dekliniraju (sklanjaju) i ime i prezime, i domaća i strana; ime italijanskog kompozitora je Ruđero Leonkavalo.)

Karikatura

"Karikatura" je amaterski urađena animacija, da pokaže kako se jednostavno može uraditi animacija koristeći samo HTML i CSS, te da za to ne treba biti profesionalac. Služi da pokaže moju ideju s početka: staviti korisne informacije, a vizuelni elementi trebaju biti u drugom planu.

Stranicu možete otvoriti klikom na ovu poveznicu.

Šlagvort

Ja sam svoje otkukurikao, a hoće li svanuti nije moj problem.


Odricanje od odgovornosti (Disclaimer):

Ovo nije službena stranica Niškog simfonijskog orkestra, Niški simfonijski orkestar nije uključen u njenu izradu i sadržaj ne predstavlja stav Orkestra.

Službena stranica Niškog simfonijskog orkestra je na adresi www.simfonijski.com external link.

Podaci s ove stranice su informativnog karaktera i koristite ih na svoju odgovornost. Autor ne snosi nikakvu odgovornost za tačnost ni za posledice nastale korišćenjem objavljenih informacija.