Dobro došli!

Kad sam počeo raditi za Wikipediju na hrvatskom jeziku external link, uz učenje hrvatskog jezika počeo sam obraćati više pažnje na srpski jezik. Pritom sam došao do sledećeg zaključka:

Srpski jezik očito ima višak slova A!

ili

Nepostojano A je pustilo korenje

Prema "novogovoru" (talenAt, subjekAt, momenAt...) samo čekam kad će osvanuti:

StudenAt je seo na trajekAt i pije jogurAt, a insekAt je uzeo svoj instrumenAt i drži koncerAt

trajekAt

Ovo sam napisao 2-3 godine pre ostvarenja predviđanja:

trajekAt se 2015. godine pojavio na kanalu Viasat History, u epizodi "Rome to Taormina" external link serije "Great Continental Railway Journeys", iz koje je ova slika.

Naravno, nije to sve:

Još sa Avale vidim da sa ovim jezikom nešto nije u redu: u Rečniku srpskoga jezika Matice srpske iz 2011. godine (ISBN 978-86-7946-004-2) više ne postoji reč objekt, jedini oblik je objekat.


"Piksi, centriši!"

čuveni je i često navođen biser Dragiše Binića. Je li to biser ili je Dragiša Binić bio dalekovid?

Klajn u svom "Rečniku jezičkih nedoumica" na str. 69. uz natuknicu "-irati, -isati, -ovati" navodi "često hrvatskim oblicima na -irati" – -irati nije hrvatski oblik, već oba jezika preuzimaju i prilagođavaju oblik nemačkih glagola na "-ieren" (minieren, zentrieren, zentrifugieren itd).

Naravno, kako su glagoli na -irati "hrvatski", masovno se izbacuju iz srpskog jezika.

Tako da moja veš-mašina neće više centrifugirati nego će centrifugisati, mineri neće više minirati nego će minisati, a lingvistE će nam normisati jezik.

Nisu samo sportistE i pijanistE, tu su i solistE

Da ne bude zabune: ovo je najava za koncert simfonijskog orkestra, ne pop-grupe Usput, isti taj program sleva u proširenom izdanju: Za koga je rađen program? Za Engleze? Za Nemce? Mada програм baca sumnju...
Najava koncerta za 28.12.2018. Program koncerta
Iako se ovaj primer ne razlikuje mnogo od ostalih opisanih na stranici u podmeniju "KONCERTI/Komentar", stavio sam ga ovde jer je NSO ustanova kulture koja mora voditi računa i o jeziku. Sportski kanal "SportKlub" sebi može dozvoliti da "jard" bude "jardA".

A stiže i ostala ženskadija

ArhitektE Ovo je snimak ekrana iz druge epizode "Verovanja i ideje" serije "Priče o Evropi" iz 2017. godine (Beliefs and Ideas , The Story of Europe) Kristofera Klarka (Christopher Clark).

Na slici je Ahenska katedrala. U emisiji nije spomenuto jesu li se arhitektE porađalE u njoj.


Stranica ažurisana 2022.