Logo

Niški simfonijski orkestar

Program koncerta


Preliminarna najava koncerta

(informacija od 17.01.2018. detalje pogledajte na stranici NSO-a na Facebooku)

Četvrtak 25.01.2018.

Sala Niškog simfonijskog orkestra

Milena Injac

Dirigent: Milena Injac

Kristijan Vučković

Solist: Kristijan Vučković, klavir


Niški simfonijski orkestar

Program:
Feliks Mendelson Simfonija br. 4 u A-duru op. 90 ("italijanska")
 
  • 1. Allegro vivace
  • 2. Andante con moto
  • 3. Con moto moderato
  • 4. Saltarello. Presto
Sergej Rahmanjinov Koncert za klavir i orkestar br. 2 u c-molu op. 18
 
  • 1. Moderato
  • 2. Adagio sostenuto
  • 3. Allegro scherzando

O izvođačima:

Dr Milena Injac rođena je u Nišu 1969. godine. Redovni je profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu, dirigent Niškog simfonijskog orkestra i kamernog orkestra "Concertante". Kao dirigent rukovodila je mnogim orkestrima u zemlji i inostranstvu.

Kristijan Vučković je mladi niški pijanist (17). Na festivalu "Veliki učitelj" u Ćustendilu u Bugarskoj, u jakoj međunarodnoj konkurenciji, dobio je posebnu nagradu za najbolje izvođenje Šopena.

Niški simfonijski orkestar već 65 godina jedna je od najznačajnijih institucija kulture u Srbiji. Sarađivao je s mnogobrojnim vodećim umetnicima iz zemlje i inostranstva. Nastupao je širom Evrope, kao i na značajnijim festivalima, na primer na Dubrovačkim letnjim igrama, Mokranjčevim danima u Negotinu i festivalu Olympus u Grčkoj. NSO je osnivač i organizator Niških muzičkih svečanosti (NIMUS), značajnog festivala s 30-godišnjom tradicijom. Za svoj rad Orkestar je dobio više nagrada i priznanja.

Kompozitori i dela

Felix Mendelssohn Bartholdy (Hamburg, 03.02.1809. - Lajpcig, 04.11.1847.) bio je nemački kompozitor, pijanist i orguljaš iz perioda ranog romantizma. Pisao je simfonije, koncerte, oratorijume, klavirsku i kamernu muziku... Na popisu MWV (Mendelssohn-Werkverzeichnis) iz 2009. nalazi se 750 kompozicija u 26 grupa. Zaslužan je i za popularizaciju dela u to vreme zaboravljenih kompozitora G.F. Hendla i J.S. Baha.

 • Simfonija br. 4 u A-duru op. 90 ("italijanska")

Mendelson je bio dirigent na premijeri simfonije 13.05.1833. u Londonu.

Uobičajeno trajanje simfonije je ok 30 minuta.

• Dolespomenuta stanica Radio Swiss Classic (u delu "O nastanku ove stranice") imala je ovu simfoniju na programu 17.01.2018. i imaće opet 28.01.2018. iza 21h.

Sergej Vasiljevič Rahmanjinov (Semjonovo, 01.04.1873. - Beverli Hils, 28.03.1943.) bio je ruski kompozitor, pijanist i dirigent iz perioda kasnog romantizma. Ubrajao se u vodeće pijanističke virtuoze svog doba. Većinu dela (39) napisao je u Rusiji između 1892. i 1917. godine, a nakon Oktobarske revolucije i emigracije u SAD samo 6. Najpoznatija i najviše izvođena su njegova klavirska dela.

 • Koncert za klavir i orkestar br. 2 u c-molu op. 18

Na premijeri koncerta 09.11.1901. Rahmanjinov je bio solist na klaviru, a dirigent je bio njegov rođak Aleksandar Ziloti (Александр Ильич Зилоти. Ovo je najčešće izvođeno Rahmanjinovo delo.

Uobičajeno trajanje koncerta je oko 35 minuta.

Prošli koncerti: decembar 2017.

O nastanku ove stranice [otvori]

O autoru [otvori]

Odricanje od odgovornosti (Disclaimer):

Ovo nije službena stranica Niškog simfonijskog orkestra, Niški simfonijski orkestar nije uključen u njenu izradu i sadržaj ne predstavlja stav Orkestra.

Službena stranica Niškog simfonijskog orkestra je na adresi www.simfonijski.com.

Podaci s ove stranice su informativnog karaktera i koristite ih na svoju odgovornost. Autor ne snosi nikakvu odgovornost za tačnost ni za posledice nastale korišćenjem objavljenih informacija.

⇑ Na vrh stranice ⇑
logo Na početnu stranu